Prodati imovinu uz hipoteku?
Kada je pitanje da li možete ili ne možete prodati kuću pod hipotekom, odgovor verovatno neće biti toliko iznenađujući. Mogu li da prodam svoju imovinu pre isteka hipoteke? Da, definitivno možete... pod uslovom da to možete sebi priuštiti. To znači da prodajna cena vaše kuće pod hipotekom mora premašiti iznos koji vam je preostalo da platite po kreditu. Povrh toga, takođe ćete morati da uzmete u obzir sve troškove prevremene otplate i naknade. Okolnosti se menjaju, a kada govorimo o uslovima hipoteke, većina nas gleda na obavezu od 15 do 30 godina, ako ne i više. Kao i uvek, od vitalnog je značaja da analizirate brojke pre nego što krenete u akciju. Proučite uslove hipoteke da vidite da li ste još uvek u periodu kada se primenjuju troškovi prevremene otplate i potražite koliko će biti potpuno i konačno poravnanje vaše hipoteke. Zapamtite, ovo će se razlikovati od godišnjeg dodatka za prevremenu otplatu koji kreditori odobravaju klijentima koji žele da preplate svoju hipoteku. Da biste se u potpunosti izmirili, možda ćete imati finansijsku kaznu od 3 do 5% od ukupnog iznosa koji je preostao da platite ako ste još uvek unutar određenog roka ugovora.
Da li treba da obavestim svog zajmodavca o svojoj nameri da prodam?
Da apsolutno. Naravno, to ćete morati da uradite tek kada budete 100% sigurni u prodaju, ali ovo je definitivno poziv koji morate da uputite. Ne samo da će morati da znaju da je prodaja možda na pomolu, već će vam takođe dati priliku da razgovarate o vašim opcijama, kao što je mogućnost prenosa vaše hipoteke
Šta se dešava sa mojom hipotekom kada prodam svoju imovinu?
U većini slučajeva, prihod od vaše prodaje će se koristiti za otplatu kredita i svih neplaćenih troškova prevremene otplate koje ste možda imali. Vaš prenosilac (ili advokat) će zatražiti izjavu o otkupu od vašeg davaoca hipoteke i obaviti poravnanje u vaše ime. Ovo će privesti kraju ugovor o hipoteci, oslobađajući vas da živite bez hipoteke ili da sklopite novi posao sa istim provajderom ili potpuno novim zajmodavcem. Ali, to nije jedini način. Za neke, uzimanje postojeće hipoteke sa sobom ima više smisla. 
Dakle, mogu da premestim svoju postojeću hipoteku na svoju novu nekretninu?
Da možete. Ovo je poznato kao „prenos“. Iako nije toliko popularan kao otkup, daleko je od neuobičajenog. Većina hipoteka je „prenosiva“ i prenošenje vašeg starog posla u vaš novi dom moglo bi vam, ako su okolnosti ispravne, uštedeti mnogo para. Nažalost, prenos hipoteke nije tako jednostavan kao brzi poziv zajmodavcu i traženje da vam promene adresu. U stvarnosti, prenos hipoteke zahteva veoma sličan proces kao i podnošenje zahteva za novu hipoteku ili potpuno menjanje kreditora. Biće vam ponovo procenjena vaša pristupačnost i moraćete ponovo da se prijavite pre nego što budete prihvaćeni. Takođe će biti izvršena procena vašeg novog doma (za koji ćete možda morati da platite). Dobra strana je, međutim, da ako budete prihvaćeni, zadržaćete iste uslove kao i vaš postojeći ugovor... uključujući kamatu koju trenutno plaćate. Ovo može biti atraktivna ponuda, posebno u nestabilnim vremenima kada su kamatne stope u porastu. Ključni zaključak: Istražite sve svoje opcije pre nego što se posvetite bilo čemu.
Prodaja imovine pre isteka hipoteke je moguća, ali je važno uzeti u obzir sve troškove prevremene otplate, naknade i trenutni iznos koji je ostao da se otplati. Obaveštavanje zajmodavca o nameri prodaje je neophodno, a savetujemo da to učinite tek kad ste potpuno sigurni u svoju odluku. 
Kada prodate svoju imovinu, prihod od prodaje će se koristiti za otplatu kredita i neplaćenih troškova. Postoji opcija prenosa postojeće hipoteke na novu nekretninu, ali taj proces zahteva određene korake i procene pristupačnosti. 
Ključno je istražiti sve opcije pre nego što se odlučimo za prodaju imovine uz hipoteku. Nadamo se da smo uspeli da odgovorimo na vaša pitanja i da vam pružimo inspiraciju za uspešnu prodaju i srećnu budućnost u novom domu. Ako vam je potrebna dodatna pomoć i savet, slobodno nas kontaktirajte.
IKAT NEKRETNINE