Već četiri godine za redom kako je zabeležen konstantan rast cena nekretnina i porast broja kupoprodajnih ugovora u Srbiji, a osim standardno visokih cena stanova, u Beogradu su vrtoglavo skočile i cene poslovnog prostora i garaža

Najskuplji stan je i ove godine prodat u naselju Beograd na vodi za 10.400 evra po kvadratu.
Međutim, iznenađenje je cena kvadrata poslovnog prostora u centru grada koji je plaćen gotovo duplo više, odnosno 18.253 evra. Za taj lokal od 63 kvadrata na Starom gradu plaćeno je čak 1,5 miliona evra. U Novom Sadu najviša postignuta cena za kvadrat poslovnog prostora bila je 6.000 evra, a na Zlatiboru 4.800 evra.
Prodato je mnogo više poslovnih prostora, ali su postignute i značajno više cene, jer je vrednost prometovanih kancelarija bila veća za 28 odsto u odnosu na 2021. godini.
Na Paliluli je prodat najskuplji poslovni prostor za koji je kupac izdvojio 10 miliona evra.
Potražnja za skladišnim i magacinskim prostorom, gledano po opštinama bila je najveća u Novom Sadu, gde su prodata 492 lokala i na Novom Beogradu, gde ih je prometovano 279.
Po broju prodatih lokala, u vrhu su i opštine u kojima se nalaze najpopularnije srpske planine Kopaonik i Zlatibor. U Raškoj je prodato 254, a u Čajetini 197 poslovnih prostora.
Cene prometovanih poslovnih prostora u Srbiji su se kretale od 35 do 18.253 evra po metru kvadratnom. 

Cene garažnih mesta u Srbiji kretale su se od minimalnih 300 evra u Obrenovcu do čak 58.400 evra na Savskom vencu na lokaciji Beograd na vodi.
U 2022. godini ukupno je prometovano 17.926 garažnih prostora što je 23 odsto više u odnsou na prethodnu godinu.
Od većih gradova u Srbiji, najpovoljnija garažna mesta se mogu kupiti u Nišu i Pančevu gde se još mogu naći za 500 evra, dok je u centralnim beogradskim opštinama minimalna cena 5.000 evra. Ni u Novom Sadu nema parking mesta bez 1.000 evra, a u ovom gradu je prodato oko 2.870 garažnih prostora.

Novi rekord postignut je i kada su u pitanju stari stanovi, jer su na Starom gradu i Savskom vencu prodati za više od 5.000 evra po kvadratu.
Može se doći do zaključaka da je starogradnja čak i doživela proporcionalno veći rast u odnosu na novogradnju. Zapravo cene u starogradnji porasle su više i imale su jači rast u odnosu na novogradnju. To nije neobično, jer je ograničena ponuda stanova u novogradnji tako da se ljudi  odlučuju  da kupe stan u starogradnji".

Naše tržište je karakteristično po tome što se nekretnine uglavnom kupuju za gotovinu dok je kreditno plaćanje zastupljeno u manjem procentu u odnosu na zemlje Zapadne Evrope, što je bilo i očekivano imajući u vidu da su porasle kamatne stope. Na osnovu podataka iz kupoprodajnih ugovora, u 2022. godini 11 odsto svih nepokretnosti je plaćeno iz kreditnih sredstava, što je za 2 procentna poena manje u poređenju sa 2021. godinom. Iz kredita se najčešće plaćaju stanovi, a u prošloj godini ih je 26 odsto plaćeno kreditnim sredstvima, što je za 5 procentnih poena manje u poređenju sa 2021. godinom

Možete nas kontaktirati za više informacija u vezi nekretnina,
Vaše IKAT NEKRETNINE