Kretanje tržišta nepokretnosti u Srbiji u četvrtom kvartalu 2022. godine

U izveštaju Republičkog geodetskog zavoda nalazi se analiza tržišta nekretnina u Republici Srbiji za IV kvartal 2022. godine, kao i uporedna analiza podataka u periodu od 2018. do 2022. godine. Ovaj izveštaj omogućava uvid u trendove cena i prodaje nekretnina u Republici Srbiji, kao i pregled aktuelnih faktora koji utiču na ovo tržište.
Tržište nepokretnosti u Republici Srbiji u četvrtom kvartalu 2022. godine beleži pozitivne trendove, što potvrđuje povećanje ukupnog obima novčanih sredstava, koja su bila uključena u promet, pokazuju podaci Republičkog geodetskog zavoda.
Postoji rast od 27,3% u odnosu na isti kvartal prethodne godine.
Grad Beograd je zabeležio najveći broj kupoprodajnih ugovora, ukupno 9.547.
Najveći broj kupoprodajnih ugovora zabeležen je na području Prvog osnovnog suda u Beogradu.
Najveći udeo ukupnih novčanih sredstava zauzima prodaja stanova, sa učešćem od 55% i 1,2 milijarde evra u četvrtom kvartalu 2022. godine.


S obzirom da je broj prodatih stanova u četvrtom kvartalu prošle godine porastao za 0,6% u odnosu na isti period 2021. uz činjenicu da cene stanova i dalje rastu u četvrtom kvartalu, ukupna vrednost tržišta merena sumom ostvarenih kupoprodaja stanova ostvarila je rekordni rast u 2022. i to za 36% međugodišnje (12% u trećem kvartalu 2022.).
Kada je reč o načinu plaćanja, 9% svih nepokretnosti plaćeno je iz kredita, što je za 4% manje u odnosu na prethodni period, a iz kreditnih sredstava najviše su plaćeni stanovi (ukupno 21%).
Najveće cene su postignute za stanove u Beogradu na vodi, gde je najskuplji kvadrat prodat po ceni od 10.184 evra, dok je najskuplji stan, ukupne površine 383 m2 plaćen 2.469.888 evra.
Ovi podaci pokazuju rast tržišta nepokretnosti u Republici Srbiji, čime se potvrdjuje značaj ovog sektora.

Republički geodetski zavod objavljuje i indeks cena stanova, koji je razvijen u skladu s međunarodnim metodološkim smernicama, koji građanima i privredi omogućava besplatan, transparentan i precizan uvid u podatke na osnovu kojih mogu da prate kretanja na tržištu stanova.
Indeks cena stanova za Republiku Srbiju u četvrtom kvartalu 2022. iznosi 145,03 što predstavlja rast u odnosu na treći kvartal prethodne godine kada je indeks iznosio 138,08. Ovo povećanje indeksa cena stanova prati trend rasta cena stanova koji je trajao cele prošle godine i koji je dostigao godišnju stopu rasta od 13,7% tokom poslednjeg kvartala 2022.
Po nivou indeksa cena prednjače regioni Vojvodine i Grad Beograd, ali je kao i u prethodnih nekoliko kvartala najsnažniji rast cena u regionu Južne i istočne Srbije.

Kada se uporedi indeks cena stanova u Srbiji sa indeksima u zemljama Evrope naša zemlja zauzima „zlatnu sredinu“ u odnosu na ostale evropske zemlje i beleži stabilan rast i kontinuiran razvoj ovog tržišta.
Na osnovu izveštaja može se zaključiti da tržište nepokretnosti u Srbiji tokom poslednjih nekoliko godina pokazuje konstantan rast.

Podaci su preuzeti sa sajta Republičkog geodetskog zavoda.