Kako pregovarati o ceni nekretnine:
9 jednostavnih saveta za pregovaranje o imovini

Pregovaranje o cenama nekretnina može biti zastrašujuće, posebno za one sa malo iskustva u prodaji.
Naravno, možete se osećati nezgodno, ali malo cenkanja je sastavni deo kupovine nekretnine. Svakako možete težiti da dobijete bolju ponudu od početne tražene cene,ali znati šta i kada reći samo je deo procesa.
Pregovaranje o ceni nekretnine je više od toga.

Prvo prodaj

Mnogim vlasnicima stanova može biti teško da razmisle o tome, ali je od vitalnog značaja ako želite da vas shvate ozbiljno u pregovorima: prvo morate da prodate.
Čest odgovor je: „Ali, ne želim da budem beskućnik!“ To je uobičajen strah, ali je neopravdan. Samo zato što ste 'prodali' svoj dom ne znači da nećete imati gde da živite. Sve što ste uradili je da prihvatite ponudu za svoj stan. Niste se fizički iselili.
Da biste zaista duboko sagledali sve razloge zašto prvo prodaja ima smisla, pratite naš blog.

Uradi svoj domaći

To je jednostavna izjava, ali ključni deo procesa kupovine stana je sprovođenje istraživanja pre nego što date ponudu.
Dakle, na koje stvari treba da obratite pažnju? Možete bazirati pregovore oko dve ključne tačke: tržišne vrednosti i potražnje.

Tržišna vrednost se može utvrditi jednostavnim pregledom svih glavnih portala za nekretnine i razgovorom sa nekim od naših agenata. Pronađite slične nekretnine u istoj oblasti i pogledajte kako se one podudaraju sa stanom za koji ste zainteresovani.

Potražnja se može malo teže utvrditi, ali nije nemoguće.
Vaš prvi korak možete preduzeti dok istražujete cene nekretnina. Vodeći portali će imati datum na oglasu koji pokazuje kada je nekretnina prvi put izašla na tržište, pa to zapišite kada proveravate cenu. Nekretnina koja je već neko vreme na tržištu verovatno će imati manju potražnju i mogla bi biti prilika za pregovore.
Većina prodavaca je s razlogom stavila svoju nekretninu na prodaju, pa su možda spremni da spuste traženu cenu, ako su već čekali dovoljno dugo. Pitajte agenta koji zastupa prodavca koliko je bilo ponuda, da biste dobili uvid u nekretninu. Ako je bilo dosta interesovanja, ali nije bilo onih koje su prihvatili, nastavite sa pitanjima zašto je to slučaj.

Što više informacija možete prikupiti, to ćete biti u boljoj poziciji da kasnije pregovarate.

Uzmite sve u obzir

Najblje je da unapred dobijete ponude za radove koje je neophodno izvesti u nekretnini za koju ste zaintresovani,pre useljenja, pa ih iskoristite u svoju korist kada razgovarate o traženoj ceni nekretnine.

Nisu svi kupci jednaki

Ako imate prednost u odnosu na druge potencijalne kupce, iskoristite je. To može biti plaćanje u gotovini, brzi rok isplate ili duži rok za iseljnje, zavisno od situacije koja odgovara prodavcu.
Drugi kupci u potrazi za istom nekretninom neće oklevati, pa ne biste trebali ni vi.

Ne zaljubi se

Ovo je teško.
Pronalaženje nekretnine koja vam u potpunosti odgovara može potrajati, pa kada se pojavi taj dom iz snova, može biti lako zaljubiti se do ušiju. Ali, ne bi trebalo. Zaljubljivanje u nekretninu koju pokušavate da kupite verovatno će dovesti do toga da platite više, a ne manje.
Sačuvajte ljubavnu vezu sa imovinom nakon što se uselite.

Ne pokazujte svoje adute

Ako nađete nekretninu za koju smatrate da je 'must-have', zadržite je za sebe.
U stvari, obavezno bi trebalo da idete još jednom.
Isto važi i za otkrivanje vašeg budžeta. Prodavci će pokušati da vas nateraju da se otvorite, ali u vašem je interesu da budete oprezni.
Neka to ostane po strani.
Pregovaranje je igra i morate igrati da biste pobedili.

Počnite nisko

Ovo je uobičajena taktika i sa dobrim rnekretnineazlogom.
Jednom kada date ponudu, možete samo ići gore odatle. Niski start Vam daje dodatni prostor za pomeranje, ali to je više umetnost nego nauka. Većina će Vam reći da ponudite standardizovanu 10% nižu od tražene cene, ali mislimo da biste trebali biti fleksibilniji od toga.
Ako ste uradili svoj domaći zadatak, imaćete bolji osećaj za to kako je imovina procenjena i koliko su prodavci željni da se nekretnina proda.
Ne postoje dve iste transakcije imovine, pa ih nemojte tretirati kao takve.

Budite strpljivi

Pronalaženje prave imovine može biti dug proces, tako da strpljenje igra ključnu ulogu.
Ljudska priroda nalaže da kada vidimo nešto što nam se svidja, poželimo to odmah. Međutim, kada je u pitanju kupovina stana, posebno ako pokušavate da dobijete dom po najboljoj mogućoj ceni, odupiranje nagonu da požurite stvari je mudar način da nastavite. Takođe je važno da ne upadnete u zamku verovanja da pravi stan nikada neće doći.

Budite spremni da odustanete

Ponekad možete pronaći pravu nekretninu, ali ne po pravoj ceni. Spremnost da odustanete od početka stavlja vas u jaču poziciju kada pregovarate. Nove nekretnine izlaze na tržište svake nedelje, pa igrajte igru.
Možda ćete zažaliti ako to ne učinite.

Ako Vam treba još saveta i želite da saznate više o našim uslugama, pozovite na 011/2015 718 ili 011/6707 565.
Naš tim će vam pomoći da kupovinom nekretnine budete najzadovoljniji.

Vaše IKAT NEKRETNINE